Future Talks

Mai adataink digitális barlangrajzok?

00
Nap
00
Óra
00
Perc
00
Másodperc

Most először szerepeltek egy talk show-ban olyan nemzetközi sztárszakértők, mint Neil deGrasse Tyson amerikai asztrofizikus, Andy Weir, világhírű író, a Mentőexpedíció című film alapjául szolgáló a Marsi című regény szerzője, Jamie Woodruff etikus hacker, kiberbiztonsági szakértő, Meskó Bertalan orvosi jövőkutató és Balogh Péter, az NNG társalapítója, startupper, befektető.

Az MVM Future Talks idei virtuális kerekasztalánál a tudományos élet legnagyobb nemzetközi sztárjai az emberiség adatvezérelt jövőjével kapcsolatos kérdésekre keresték a válaszokat. A talk show műsorvezetői Ördög Nóra és Szirmai Gergely voltak, az első fél órában pedig kiderült, hogyan törték fel Dallos Bogi laptopját, de Danny Blue mentalista és Bagi Renáta szakpszichológus is feltűnt a színpadon.

Nézd meg az év egyik legfontosabb online eseményének összefoglaló videóját itt a honlapon!

You can switch to English in the menu bar!

Műsorvezetők

Ördög Nóra

Televíziós személyiség

Szirmai Gergely

Hollywood News Agency

A talk show résztvevői

1. rész

Dallos Bogi

énekesnő
Kevesebb

Dallos Bogit 2014-ben ismerhette meg a magyar nagyközönség a Dal című műsor döntőjében, ahol a legjobb négy közé került, majd később ősszel James Blunt előzenekaraként érte a megtiszteltetés. A tehetséges énekesnő azóta is a szenvedélyének a zenének él, több teltházas koncertet adott, dalai pedig megtalálhatók a lejátszási listák élén is. Munkája egy részét digitálisan végzi, így számára adatai, laptopja, illetve online felületeinek a védelme kiemelten fontos.

Több

Danny Blue

mentalista
Kevesebb

Magyarország egyik legismertebb mentalistája nem hisz a véletlenekben. Uri Geller tehetségkutatójának győztese világszerte rendezvények ezrein kápráztatta el megmagyarázhatatlan produkcióival a közönséget. Danny fantasztikus memóriával, hihetetlen emberismerettel és elképesztő manipulációs készséggel minden generáció gondolatait megmozgatja. Saját televízióműsorának immár a Viasat3, Story4 és a TV2 is helyet adott, ahol – Berki Krisztiántól Vágó Istvánig – Magyarország legtöbb hírességét már megdöbbentette. Danny Blue sosem távozik anélkül, hogy kérdőjeleket hagyjon maga után valódi benyomást téve bármely közönségre.

Több

Bagi Renáta

pszichológus
Kevesebb

Renáta pszichológusként és a Dora Natura cég vezetőjeként dolgozik. Több mint tíz éve foglalkozik többek között a megfelelő egyensúly megtalálásával, ami a mai, adatok vezérelte világban is kiemelten fontos. A sikeres szakember szerint nem törvényszerű, hogy a munka és a család kettősségében egyik a másik kárán valósul meg. Pszichológusként nemzetközi projektben is részt vett.

Több
2. rész

Neil deGrasse Tyson

világhírű amerikai asztrofizikus
Kevesebb

Világhírű amerikai asztrofizikus, író, tudományos ismeretterjesztő személyiség, a new york-i Hayden Planetarium igazgatója, az Amerikai Természettudományi Múzeum asztrofizikai részlegének kutatási munkatársa. Youtube-videóit milliók követik, népszerű podcastet készít, de több filmben és sorozatban (többek közt az Agymenőkben vagy a Simpson családban, a Futuramaban vagy a Family Guy-ban) is feltűnt már. Műsorvezetője és szerkesztője a National Geographic Kozmosz: Lehetséges világok című új sorozatának, illetve korábban a csatorna Kozmosz: Történetek a világegyetemről című műsorának házigazdájaként is tevékenykedett. A tudományt humoros formában, sztárvendégek segítségével a nézőkhöz közelítő műsora, a StarTalkot Emmy-díjra is jelölték. Több mint 20 tiszteletbeli doktori címmel rendelkezik, illetve a NASA egyik legmagasabb szintű, civileknek adományozott kitüntetését is megkapta tevékenységéért.

Több

Andy Weir

világhírű amerikai regényíró
Kevesebb

Andy Weir regényíró, korábbi szoftvermérnök. Írói karrierjében A marsi című könyve hozta meg az áttörést, amelyből 2015-ben A mentőexpedíció néven ismert sci-fi film is készült, Ridley Scott rendezésében, Matt Damon főszereplésével. A szerzőnek azóta több könyve is megjelent, legutóbb A Hail Mary-küldetés címmel. Rajong és hobbi szinten tanulmányozza, nyomon követi az orbitális mechanikát, a csillagászatot és természetesen az emberi űrrepülés történetét is, így a könyveiben leírtak is a lehető leghűebben ábrázolják az földön kívüli kalandokat.

Több

Jamie Woodruff

etikus hacker, adatbiztonsági szakértő
Kevesebb

Az adatbiztonság egyik meghatározó személyisége, Európa első számú etikus hackere. A social engineering területére specializálódott szakember a világ minden területén tart előadásokat különböző nagyvállalatoknak, valamint rendszeres vendége az iparág legnívósabb konferenciáinak. A Cyber Smile Foundation kiberbiztonsági tanácsadója, feladatai során a cyber bullying jelenség megelőzésével, kezelésével foglalkozik. Munkája során rávilágít a az adatbiztonság jelentőségére, látványosan bemutatva, hogy milyen egyszerű és könnyű kihasználni a rendszerszintű sérülékenységeket.

Több

Meskó Bertalan

orvosi jövőkutató
Kevesebb

A nemzetközileg is elismert és területén az egyik legmeghatározóbb PhD orvosi jövőkutató, aki küldetésének tekinti, hogy szorosabbra fűzze a digitális technológiák és módszerek, valamint az egészségügy viszonyát. A témában két könyvet is publikált egyiket My Health: Upgraded, másikat pedig The Guide to the Future of Medicine címmel. Bertalan emellett nemzetközi díjnyertes angol blogger (MediQ), a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzus oktatója Semmelweis Egyetemen, valamint a Webicina.com állandó vezetője. A szakembert a Singularity University exkluzív, Futuremed elnevezésű kurzus előadójának is felkérte, amelyet a NASA központjában tartottak a hallgatóknak, de megfordult már a Harvard, a Stanford és a Yale „színpadán” is.

Több

Balogh Péter

az NNG társalapítója, startupper, befektető
Kevesebb

Az ismert üzletember szerint egy ország sorsát hosszú távon a vállalkozói, vállalatai határozzák meg. Állítása szerint azokat a megoldásokat és cégeket keresi leginkább, akik valami újat, izgalmasat, társadalmilag hasznosat hoznak létre. Ennek okán lett a Startup Hungary egyik alapító tagja. Pályafutása elején a finn Nokia cégnél részt vett a vezetéknélküli hálózatok első generációinak fejlesztésében, szabványosításában. Az első mobil játékcégét a PDAdmill-t követően társalapítója lett az NNG autóipari szoftverfejlesztő cégnek, ahol  kifejlesztették és a nemzetközi színtérre emelték az iGO Navigációs rendszert. Tanácsadóként és angyalbefektetőként a magyar technológiai startupok felkarolására és megsegítésére fordítja energiáit.

Több

MVM Future Talks

A legfontosabb sztárszakértők vitatták meg a mindannyiunk jövőjét érintő kérdéseket

A közösségimédia-oldalak algoritmusai, telefonjaink és más, a mindennapi szokásainkat elemző rendszerek jóformán többet tudnak rólunk, mint mi magunk. Tudjuk-e, mi lesz a sorsa a digitális eszközeink által őrzött adatoknak? Ha pedig már az adatvezérelt jelenben sem boldogulunk, milyennek képzeljük el az adatok uralta jövőt? Elképzelhetőnek tartjuk, hogy az emberi agyban tárolt végtelen adatmennyiség használatára egyszer majd gépek is alkalmasak lesznek?

November 18-án a MVM Future Talks virtuális talk show kerekasztalánál a legelismertebb hazai és külföldi szakértők válaszolták meg ezeket a feszítő kérdéseket a több tízezer néző számára. A teljes műsor csak december 2-ig nézhető vissza itt a honlapon!

Az esemény sztárvendége volt Andy Weir, a népszerű amerikai sci-fi író, A marsi és a Hail Mary küldetés című bestsellerek szerzője, valamint Neil DeGrasse Tyson amerikai asztrofizikus és író, elismert tudománykommunikátor, akinek Youtube-videóit milliók követik, de szerepelt már többek között az Agymenők és a Simpson család című sorozatokban is. Az eseményen részt vett Jamie Woodruff, Európa egyik elsőszámú etikus hackere, kiberbiztonsági szakértő is.

A külföldi sztárvendégek Amerikából és Nagy-Brittaniából online, a hazai szakértők pedig személyesen érkeztek a budapesti stúdióba. A nézők így online, élőben kérdezhették Meskó Bertalan orvosi jövőkutatót és Balogh Pétert, az NNG szoftvercég társalapítóját, startuppert, angyalbefektetőt is. Az online talk show műsorvezetője Ördög Nóra közismert televíziós személyiség, illetve Szirmay Gergely, a százezrek által követett Hollywood News Agency Youtube-csatorna házigazdája volt.

Arc of Enlightenment in a rational, civilized world:
Data → Facts → Information → Knowledge → Insight → Wisdom

Neil deGrasse Tyson

My first book was so horrible I have deleted all copies of it. Thankfully, it was before the Internet, so there are no lurking caches of it anywhere.

Andy Weir

Thanks to our modern era, facts are incredibly easy to come by. A few web searches for your subject matter, and you have all the information you could dream of.

Andy Weir

Artificial intelligence generates hypotheses human scientists haven't thought of. It means machine-learning algorithms could guide humans toward new experiments and theories. I always said that A.I. doesn't take away the art of medicine. It's the opposite.

Meskó Bertalan

Computers will never be secure

Jamie Woodruff